Az OMMA hazai premierje zárja a HÍD minifesztivált

2021. november 11.
Az OMMA hazai premierje zárja a HÍD minifesztivált
Nyolc táncos Afrika különböző régióiból, a világ legöregebb és legmisztikusabb kontinenséről különleges utazásra hív a tánc és legmélyebb öntudatunk világába. Josef Nadj (Nagy József) világszerte elismert koreográfus OMMA című darabját most a veszprémi közönség előtt is bemutatja.
A TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivál előrendezvénye, a Pannon Várszínház által szervezett HÍD – Vajdasági Alkotók Veszprémben háromnapos programsorozat keretében olyan határon túli művészek mutatkoznak be a Hangvillában, mint Ladik Katalin újvidéki származású költő, performansz művész és Josef Nadj világhírű koreográfus. Az „OMMA”, - Josef Nadj legújabb darabja - november 21-én vasárnap 17 órai kezdettel lesz látható a Nagyterem színpadán, a Velencei Biennálé, a szabadkai Desiré Fesztivál és a görögországi Európa Kulturális Fővárosa, Elefsina után Magyarországon először. 
 
Az alkotás címe az ókori görög „όμμα” (omma) szóból ered, amely a legtöbb fordításban szemet vagy fényt jelent.
 
Légzések, hangfoszlányok, csönd és mámorító jazzdallamok közös egyvelege adja a darab kísérteties atmoszféráját. A színes zenei anyag a legkülönbözőbb szerzők és zenekarok munkáiból tevődik össze: többek között a japán multi-instrumentalista Tatsu Aoki, a New Orleans-i Eureka Brass Band rézfúvós együttes és a Jigsaw brit pop-rock banda zenéjét is felhasználta az alkotó. A produkció kétségkívül a tánc gyökereihez nyúl vissza, lényegi eleme a mozgás, horizontja pedig maga az univerzum. Más szavakkal, az „OMMA” egy koreografált eredetkutatás, amelynek célja, hogy Josef Nadj következő hipotézisét demonstrálja: a tánc az emberiséggel egy időben született meg. Ha pedig így van, vajon a tánc eredetéhez való visszatalálás nem egyenlő-e azzal, hogy az univerzum eredetéhez találunk vissza? A koreográfus ezt az elvet követve formálta át a táncosai által felkínált nyersanyagot, hogy olyan táncot alkosson belőle és az előadók testéből, amelyen mindnyájan osztozunk, többes számban, határozottan univerzálisan.
 
A tánccsoport tagjai olyan helyekről származnak, mint Mali, Szenegál, Burkina Faso, a kongói Brazzaville és a Kongói Demokratikus Köztársaság. A darabot is hasonlóan sok befolyás, mozgalom, kultúra és történet hatja át. Együtt egyetlen testet alkotnak. Egyetlen többes számú test, amelyen belül mindannyian saját nyelvet és identitást tárnak fel előttünk, körforgásban csoport és egyén között, amely végül arra az elkerülhetetlen konklúzióra juttat el bennünket, hogy az emberiség egységes egészet alkot.
 
Az előadás megtekintése 14 éves kor felett ajánlott.
 
A HÍD – Vajdasági Alkotók Veszprémben programsorozat eseményeire jegyek vásárolhatók a Pannon Várszínház jegypénztárában, valamint online a pannonvarszinhaz.jegy.hu weboldalon. 
 
Borítókép: OMMA © Severine Charrier
vissza
Rendezvények
Összes rendezvény
×
Hírlevél
Közösségi média
Partnerek