Baráth Emőke Theodora szerepében a 40 éves Capella Savaria hangversenyén

2021. október 28.
Baráth Emőke Theodora szerepében a 40 éves Capella Savaria hangversenyén
November 6-án a Capella Savaria és a Purcell Kórus kivételes tehetségű szólistákkal közösen viszi színpadra Händel 1749-es drámai oratóriumát.

Novemberben folytatódik a Filharmónia Magyarország 2021/22-es bérletes hangversenysorozata. Az évadot nyitó Orfeo Zenekar után ez alkalommal a szombathelyi alapítású, idén kereken 40 éves Capella Savaria érkezik Veszprémbe. Az 1981-ben létrejött társulat a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar az országban. Céljuk, hogy a rég múlt idők dokumentumait felhasználva a lehető legmagasabb fokú korhűséggel adják elő a barokk és klasszikus korok remekműveit, - főként zenekari darabokat, operákat és oratórikus műveket. Ezt a célt szolgálja az is, hogy hangszereik egytől-egyig XVIII. századi mesterek eredeti munkái, vagy azok pontos másolatai. 

Hozzájuk csatlakozik a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és az ország néhány legkiválóbb szólistája, köztük Baráth Emőke Liszt-díjas operaénekessel, aki a tragikus kimenetelű mű címszerepét énekli: a mártírhalált választó Theodora szopránjaként lép színpadra. 

A Nyugat-Európa szerte ismert és komoly presztízzsel rendelkező énekesnő repertoárjának gerincét a barokk nagymesterek művei adják. Egy korábbi interjúban így nyilatkozott Händel-el kapcsolatban:

“Vivaldit sokkal nehezebb énekelni, és a Bach utáni időszak olasz mesterei is sokkal többet követelnek a művészektől, de Händel zenéje kimondottan énekesbarát. A stílusa abszolút újításnak számított a maga korában, nagyon értett az énekhanghoz, tisztában volt a vokális lehetőségekkel.” - Baráth Emőke

George Frideric Händel 1749 nyarán írott és 1750. március 16-án a londoni Covent Gardenben bemutatott Theodorája a szerző utolsó előtti eredeti, - azaz nem régebben megírt zenék újra felhasználásával készült - oratóriuma, szövegét Thomas Morell tiszteletes írta. A negyedik századbeli antiochiai ókeresztény mártírok történetét feldolgozó mű Händel egyetlen tisztán keresztény témájú zenedrámája. A darab közel sem aratott osztatlan sikert a maga korában, előadásait szinte üres nézőtér fogadta. Mára azonban elfoglalta méltó helyét szerzője legkiválóbb zenés "ünnepi játék"-ai között, melyet a közelmúltban többször operaként is színpadra állítottak.

A Capella Savaria és Purcell Kórus hangversenyére jegyek kaphatók személyesen jegypénztárunkban, valamint online a jegymester.hu weboldalon.

Borítókép: Baráth Emőke © Raffay Zsófia

 

vissza
Rendezvények
Összes rendezvény
×
Hírlevél
Közösségi média
Partnerek