Káli Gábor a Győri Filharmonikus Zenekar élén

2020. február 28.
Káli Gábor a Győri Filharmonikus Zenekar élén
A Győri Filharmonikus Zenekar minden évadát a hagyomány és innováció jegyében hirdeti meg. Idén izgalmas utazásokra, felfedezésekre invitálja a hallgatóságot. A tavaly novemberi Linzer programban a fiatal karmester generáció egyik tehetséges tagjával, Dobszay Péterrel ismerkedhetett meg a veszprémi közönség. A győri társulat soron következő, tavaszváró, Kikelet című programját egy újabb üstökös Káli Gábor dirigálja a Hangvillában február 28-án. Az izgalmas programban Bartók Béla, Dvořák művei mellett felcsendül Schumann Tavaszi szimfóniája is. A Győri Filharmonikus Zenekar számára nagy öröm, hogy a Münchenben élő karmestert sikerült megnyernie az együttes munkának, hiszen a veszprémi bemutatkozás előtt a
kisalföldi megyeszékhelyen két másik bérletben is dirigálja a társulatot.
A karmester ígéretes pályája 2018-ban hatalmasat robbant. Két évvel ezelőtt nemcsak, hogy elnyerte a Hong Kongi Nemzetközi Karmesterverseny első díját, de 2018 augusztusában a Nestlé és a Salzburgi Fesztivál rangos karmesterversenyről is elhozta az első helyezettnek járó kitüntető címet, ennek köszönhetően debütált a Bécsi Rádiózenekar élén a világhírű Salzburgi Ünnepi Játékokon.
Káli Gábor minden bizonnyal szereti a kihívásokat, és jól bírja a terhelést, saját bevallása szerint, kiapadhatatlannak tűnő energiát időnként a rockzenéből meríti. Erre szüksége is volt, 2019 márciusában ugyanis Fischer Ivánt helyettesítette a világhírű Budapesti Fesztiválzenekar európai turnéján, és vezényelte Bartók műveit a hamburgi Elbphilharmoniában, valamint a Luxembourgi és Párizsi Philharmoniában. Európa legmodernebb hamburgi koncerttermében a Győri Filharmonikus Zenekar is megmérettette magát 2018-ban.
Káli bravúros beugrásának híre bejárta a sajtót, hisz ahogy a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai elmondták, soha nem történt még olyan, hogy Fischer Iván lemondta volna saját fellépését. Hirtelen jelentkező egészségügyi problémái miatt akkor mégis kénytelen volt ezt megtenni. A világhírű társulat hamburgi bemutatkozását nagy siker követte, Káli Gábor jól viselte a ránehezedő nyomást, magabiztosan vezényelte Bartók műveit, és önálló zenei gondolatokat is megfogalmazott a zenekar felé.
A dirigens zongora és karmesteri tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc zeneművészeti Egyetemen kezdte, majd karmesteri tanulmányait Berlinben folytatta Lutz Köhlernél 2004 és 2009 között. A Német Zenei Tanács karmesterfórumának tagjaként részt vett Kurt Masur, Colin Metters és Sian Edwards mesterkurzusain, de tanult Eötvös Péternél, Bernhard Haitinknál és David Zinmannál is.  
Több évet töltött a Nürnbergi Operaházban, 2015-től első karmesterként és zeneigazgató-helyettesként, tucatnyi operaprodukciót vezetett. Dolgozott előtte a darmstadti operában, állandó karmestere volt az aacheni dalszínháznak, ahol többek között ő mutatta be Hans Werner Henze gyermekoperáját, a Pollicino-t. Mind a mai napig szoros kapcsolatot ápol a Magyar Állami Operaházzal. Mozart Varázsfuvolája igazán kedves számára, 2018 őszén ezzel a művel debütált a müncheni Staatstheater am Gärtnerplatz-ban. Otthonosan mozog Németországban, fellépett többek között a konstanzi Délnémet Filharmonikusokkal, a Darmstadti Állami Zenekarral, a Stuttgarti Filharmonikusokkal, a Hong Kong Sinfoniettával, a Bohuslav Martinu Filharmonikus Zenekarral és a modern zenét játszó spanyol Sonarten Ensemble-lal.
A veszprémi koncert után is visszatér Németországba, és Mozart Varázsfuvoláját dirigálja majd a drezdai operaházban.
vissza
Rendezvények
Összes rendezvény
×
Hírlevél
PARTNEREK